onsdag 19 september 2012

Vad är Roller Derby?

Roller derby är en fullkontaktssport som utövas på gamla hederliga rullskridskor (inte på inlines med andra ord). Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag åker runt på en oval inomhusbana.
Lagen består av spelare som är indelade i fyra blockers och en jammer (har en stjärna på hjälmen).

Varje jam börjar med att blockers startar i en klunga efter en visselsignal från domaren. När klungan nått startlinjen blåser domaren två signaler och lagens jammers får starta. Jammerns första uppgift är att försöka tränga sig genom motståndarnas lag. Blockers uppgift är att försöka hjälpa fram sin egen jammer genom motståndarklungan samt att förhindra motståndarens jammer att ta sig genom. Detta får göras genom tacklingar enligt vissa regler.

Den jammer som först lyckas ta sig genom motståndarnas blockers utan att straffas för något regelbrott kallas lead jammer och har rätt att när som helst avbryta jammen genom att placera sina händer på höfterna. De båda jammers ska nu snabbt köra ikapp klungan igen varefter poängräkningen börjar. Det gäller för Jammern att ta sig förbi så många motståndarblockers som möjligt, varje omkörd motståndarblocker ger en poäng.

En match varar i sammanlagt 60 minuter och är indelat i två 30-minutersperioder. Perioderna är i sin tur indelade i flera jams som är mellan 1-2 minuter med 30 sekunders paus emellan.
Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.

Dokumentär: This is Roller Derby

Trailer till Whip It (spelfilm om Roller Derby)